Sådan vælger du den rigtig blyant

Nu tænker du måske, jamen er en blyant ikke bare en blyant? Jo det skulle man måske tro, men der findes faktisk mange forskellige typer blyanter, der rangerer i hårdhed. Derfor kan det for nogle være relevant at undersøge, hvilken type blyant, der passer bedst til deres brug og behov for at opnå det bedste resultat, når man skriver og tegner.

Hårde vs. bløde blyanter

Gennem tusinder af år har folk brugt grafit til at være kreative med og bringe ideer til livs. Grafit er det centrale element i moderne blyanter. Bly er faktisk misvisende, da det er lavet af en blanding af grafit og ler. Forholdet af grafit og ler i denne blanding bestemmer blyantens klasse og hårdhed. Jo mere grafit den indeholder i forhold til ler, jo blødere og mørkere vil stregen blive, og vice versa. Bly kvaliteten er en vigtig overvejelse for både kunstneren og forfatteren, da hårdheden påvirker blyantens styrke, glathed, modstandsdygtighed over for udtværing, og pigmentering. Forfattere eller folk der skriver, kan finjustere de mørke linjer ved at flytte et trin op eller ned i bly hårdhed, mens en kunstner kan justere hele spektret af bly kvaliteter for at opnå forskellige effekter.

Der er to systemer til klassificering af bly hårdhed: det europæiske og amerikanske. Det europæiske system anvender en kombination af bogstaver og tal. B betegner bløde streger. I den anden ende af spektret er H, der betegner blyanter med højere ler indhold.

Det amerikanske system bruger numre, med 2,5 i midten af skalaen.

Køb bløde og hårde blyanter her

Lyreco har det hele, hvad enten du søger bløde eller hårde blyanter. Lyreco har nemlig et stort udvalg af forskellige blyanter med hårdhed fra den ene til den anden ende af spektret. Bestil større eller mindre mængder af blyanter hjem gennem deres hjemmeside med det samme, og kom i gang med at udfolde dine kreative evner.