Modulopbyggede sofaer – bløde byggeklodser

Definitionen på en sofa er ifølge Gyldendals Den Store Danske et siddemøbel til flere personer. Det kommer nok ikke bag på nogen. Mere overraskende er det måske, at sofaer kendes helt tilbage fra antikken, hvor de oprindelig fandt anvendelse eksempelvis som troner for regentpar. En komplet gennemgang af sofaens udvikling op gennem historien bliver der ikke plads til i denne artikel. Man kan dog finde masser af spændende artikler og sjove facts, hvis man har en ledig eftermiddag og surfer løs på internettet. Uanset om man er interesseret i at finde ud af mere omkring sammenhængen mellem nyere tids samfundsudvikling og ændringerne i det typiske dagligstuemøblement eller blot interesserer sig for hvad der rør sig netop nu, så kan man kaste sig over de mange boligblogs, livsstilshjemmesider og historieske artikler.

Denne artikel sætter derimod fokus på dén type nutidige møbler, der samlet set kan betegnes som modulopbyggede sofaer. En modulopbygget sofa er i mange tilfælde reelt bare en hjørnesofa med visse konfigurationsmuligheder og optioner, men der findes også sofasystemer med mulighed for fri kombination af elementer – nærmest som byggeklodser.

Hjørnesofaen, der har sin oprindelse i firserne, er altså stadig fremtrædende i dansk boligindretning. Det hænger nok sammen med, at langt de fleste mennesker trods alt har et begrænset antal kvadratmeter at gøre godt med rent indretningsmæssigt. Placering af sofaen i et hjørne eller op ad en væg giver almindeligvis derfor god mening. Inden for de mere avancerede modulopbyggede sofaer er mulighederne ganske fleksible. Visse systemer giver mulighed for at sammensætte et nærmest skulpturelt møblement, hvor det f.eks. er muligt (ved at flytte løse ryglæne), at ombygge en traditionel sofa i bænkform til to ryg-mod-ryg chaiselonger og tusinde andre ting.

Når man går i gang med at shoppe efter sofaer, (hvilket man jo passende kan gøre på nettet hjemme i sin… sofa, akkurat), tager det ikke lang tid blive klar over, at udvalget er rigtig stort for tiden. Det er bare at kaste sig ud i det.