Sund og velsmagende konfirmationsmad
Der findes groft sagt tre forskellige holdninger til sund kost i hverdagen, og det er følgende:
- Dem, der helt og fuldt efterlever de gode kostråd
- Dem, der spiser normalt og varieret med både sunde og usunde måltider
- Dem, der altid spiser usundt
Hvis man tilhører den første gruppe, så er man altså en del engageret i at gøre en forskel og leve et sundt liv, hvor man altid tænker på den mad, man spiser, og denne gruppe vil ofte gøre andre opmærksomme på vigtigheden af at spise sund mad med masser af vitaminer og næringsstoffer, hvor indholdet fortrinsvist består af protein samt en smule kulhydrater og et minimalt fedtindhold.
Folk i den midterste gruppe er ikke specielt interesseret i ernæring, men de ved godt, hvilke råvarer der er sunde, og hvilke der ikke er, så de i en vis grad efterlever dette men slet ikke ved alle måltider.
Folk i den nederste gruppe lever til gengæld et liv, hvor de ofte har givet lidt op og bare spiser det, de har lyst til uden at gennemtænke konsekvenserne, og der findes mange overvægtige mennesker i denne kategori. Til store familiefester såsom fødselsdage, bryllupper, barnedåb og konfirmationer, så kommer der i mange tilfælde masser af mad på bordet, og sundhedsværdien af måltidet kan man ofte stille spørgsmålstegn ved, så når I skal afholde konfirmation, så kan man i god tid tilrettelægge en hyggelig dag med sund og velsmagende konfirmationsmad, så man dels får et sundt måltid, og man har givet et værdifuldt budskab til alle gæsterne.
Buffet eller kuverter
Når man skal planlægge konfirmationsmad, så kan den enten bestå af en tag-selv-buffet eller som portionsanretninger, men man kan naturligvis kombinere dette efter behov. Man kan også lave en buffet enten ved et stort separat buffetbord ved siden af spisebordet, men man kan også placere fade med mad på spisebordet, som man selv kan tage fra, men ulempen er jo, der bliver mindre plads på bordet til gæsternes tallerkener, glas og bestik mm.
Der er mange fordele ved buffet, da man derved kan mindske madspild, da folk vælger det de vil spise og hvor meget. Da de fleste har forskellig smag, så passer det ofte sådan, man kan spise lidt mere af favoritretterne og undlade at tage af de retter, man ikke bryder sig om. Der er også mindre serveringsarbejde ved buffet, og det er nemmere at skræddersy en passende løsning, idet en kok eventuelt kan stå for serveringen, så man præcist får de ting, man har lyst til.
Hjemmelavet eller catering
Hvis man selv laver konfirmationsmad til den store festdag, så kender man præcist indholdet i maden, da man selv kan købe friske og sunde råvarer, men hvis der kommer mere end ti gæster, så er det er stor opgave at stå med alene, så derfor kontakter mange et professionelt cateringsfirma, der tilbyder diner transportable.
Prisen ligger ofte på 200-400 kr. pr. kuvert for en stor menu af konfirmationsmad, men man skal naturligvis også påregne udgifter til drikkevarer, pynt, lokaler og opdækning. Man finder mange gode råd og vejledninger om tilrettelægningen af festmiddage på Jespers Torvekøkken, og de er også behjælpelige med borddækning, serveringspersonale, kok og sammensætningen af en sund konfirmationsmad, idet de fokuserer på friske og sunde råvarer i deres program. Når maden kommer udefra, så er den klar til at blive serveret på en flot og eksklusiv måde, hvilket både signaler stil, kvalitet og lækker mad.
Billede: storebukkebruse