Julefrokosten bringer folk nærmere sammen
I løbet af året mødes man med venner og familie til en hyggelig middag i forbindelse med påske, pinse, nytår, fødselsdage, barnedåb, bryllup, konfirmation eller andre højtideligheder, men julefrokosten er nok den begivenhed, hvor folk rystes ekstra godt sammen. På grund af den særlige hygge og stemning ved julefrokosterne, så er de blevet så populære, at man afholder julefrokoster både på jobbet, i familien og blandt kollegaer og venner.
Det er de mange små hyggelige retter samt drikkevarerne, der sammen med de kommende fridage giver en tiltrængt afslapning, idet man derved i hinandens selskab fejrer afslutningen på året samt julehøjtiden. Det er en større opgave at forberede en julefrokost, men heldigvis er flere af retterne jo kolde eller skal blot lunes, så de kan jo forberedes flere dage i forvejen, så de enkelte varme retter skal blot laves samme dag.
Menuforslag til julefrokosten
Der findes så mange menuforslag til en god julefrokost, og de vil kort blive omtalt her. Da selve forberedelsen af frokosten er tidskrævende, så kan man i familien hjælpe hinanden med arbejdet, og alene dette bringer jo familien yderligere sammen, og familiehyggen kulminerer så under den timevislange julefrokost, hvor man langsomt nyder retterne og snakker om det forgangne år, julen, nytåret og fremtiden. I løbet af årene er der opstået en række klassiske opskrifter til julefrokosten, men der kommer hele tiden nye forslag til. Hvis man spiser julefrokost på en kro eller fra et cateringfirma, så må man påregne en udgift på 200-500 kr. pr. person, men hvis man selv handler ind og tilbereder maden, så kan man som regel komme ned på 50-100 kr. i kuvertpris.
Det vigtigste ved menuen er, den skal være varieret og alsidig, så alle får noget, de bryder sig om. En typisk julefrokost består af typiske danske retter som flæskesteg (evt. and/kalkun), grøn langkål, medisterpølse, sylte, æg, rejer, frikadeller, leverpostej med bacon, fiskefilet, laks, sild, karrysild, rødkålssalat, ris a la mande, ost, rullepølse, rugbrød, franskbrød og selvfølgelig drikkevarer som sodavand, øl, vin og snaps.
Varianter af menuforslag til julefrokosten.
Udover den traditionelle ovennævnte julefrokost, så kan man jo indføre et par nye retter, som man især synes om, og det kan være f.eks. mørbradbøffer, skinkesalat, makrel, kyllingesalat, stegte sild, blodpølse, æbleflæsk og ål med røræg, men hvert år kommer der nye spændende forslag frem til julefrokosterne. En typisk julefrokost afsluttes med et par lette desserter som normalt er den traditionelle ris a la mande eller en frugtsalat, og derefter serveres der en varieret anretning med oste, kiks og vindruer. Derefter afsluttes måltidet med kaffe, småkager og julekonfekt.
Billede: Stacie Stacie Stacie